NASZE PIWA
TWORZYMY Z PASJĄ

Nasze piwa tworzymy bez kompromisów
i używamy tylko sprawdzonych przez nas surowców najwyższej jakości

Chmiel

Wysokiej jakości chmiel nadają wyjątkowego aromatu

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/HEXA0054-crop.jpg
Drożdże

Sprawdzone drożdże piwowarskie

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/HEXA0044-crop.jpg
Jęczmień

Starannie wyselekcjonowany słód jęczmienny

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/Beznazwy-21.jpg

PIWNA KLASYKA

stale w ofercie

Pils

Ekstrakt: 12,5° Blg

Alkohol: 5,4% obj.

Jasny, pełny i orzeźwiający pils uwarzony bez pośpiechu z najlepszych surowców.

W aromacie zapach świeżego, jasnego pieczywa oraz wyraźne ziołowo-kwiatowe nuty chmielu. W smaku dominuje zbożowość z wytrawnym finiszem i solidną, krótką goryczką. Chcieliśmy przenieść Was w kierunku sielskiego sentymentu i podzielić się tym, co najlepsze. Wznieśmy toast!

Szkło: Kufel

Zalecana temperatura: 8 -12°C

Polecane do: rolada śląska, kiełbasa grillowana, kotlet schabowy

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/BROWAR_OPOLSKI_Pils_192x90mm_RGB_Prev_AA_Wiz.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/BROWAR_OPOLSKI_Bursztynowe_192x90mm_RGB_Prev_AA_1_Wiz.png

Bursztynowe

Ekstrakt: 14° Blg

Alkohol: 5,8% obj.

Intensywny, bursztynowy trunek, w którym pierwsze skrzypce gra bogata podbudowa słodowa. W aromacie nuty herbatników, biszkoptów i skórki od chleba.

Smak ofiaruje wszystko, co obiecywał aromat, a całość wieńczy przyjemna słodycz, skontrowana krótką, szlachetną goryczką. Idealne piwo by odpocząć, nacieszyć zmysły i nigdzie się nie spieszyć.

Szkło: Pokal na nóżce

Polecane do: golonka, bigos

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Pszeniczne

Ekstrakt: 12° Blg

Alkohol: 4,5% obj.

Bawarskie piwo pszeniczne w najlepszym wydaniu – jasne, orzeźwiające i aromatyczne. Użyliśmy słodu pilzneńskiego i pszenicznego w równej proporcji oraz oryginalnego szczepu drożdży z okolic Monachium. Za smak i aromat odpowiada przede wszystkim jasny słód pszeniczny, dający aromaty zbożowe. Łączą się one z nutami przypraw i bananów, uzyskanymi dzięki pracy drożdży.

Szkło: Szklanka Weizen

Polecane do: ryba, sałatka owocowa

Zalecana temperatura: 6 -10°C

Goryczka: 2/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/BROWAR_OPOLSKI_Pszeniczne_192x90mm_RGB_Prev_AA_1_Wiz.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2020/11/BROWAR_OPOLSKI_Lager_192x90mm_RGB_Prev_AA_Wiz.png

Lager

Ekstrakt: 10° Blg

Alkohol: 4,2% obj.

Klasyka w klasyce pokazująca, że prostota podana w rzetelny sposób też potrafi zachwycić. Tym razem sięgnęliśmy wyłącznie po słód pilzneński, polski chmiel goryczkowy, klasyczne drożdże lagerowe i wodę – zaangażowanie i pieczołowitość jak przy każdym naszym piwie bez zmian. Ciesz się orzeźwiającym i bezpretensjonalnie smacznym lagerem!

Szkło: Kufel

Polecane do: dania orientalne, makaron z sosem

Zalecana temperatura: 6-10°C

Goryczka: 2/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Stadionowe

Ekstrakt: 12,5° Blg

Alkohol: 5,4% obj.

Jasny, pełny i orzeźwiający pils uwarzony bez pośpiechu z najlepszych surowców. W aromacie zapach świeżego, jasnego pieczywa oraz wyraźne ziołowo-kwiatowe nuty chmielu. W smaku dominuje zbożowość z wytrawnym finiszem i solidną, krótką goryczką. Chcieliśmy przenieść Was w kierunku sielskiego sentymentu i podzielić się tym, co najlepsze. Wznieśmy toast!

Szkło: Kufel

Zalecana temperatura: 8-12°C

Polecane do: Dobrego meczu

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-Stadionowe.png

OPOLSKI SZLAK KRAFTOWY

piwa sezonowe

Hazy IPA

Ekstrakt: 15° Blg

Alkohol: 6% obj.

Wariacja na temat klasyka piwnej rewolucji! Jasne opalizujące piwo o zniewalającym aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych, w którym główne skrzypce gra kompozycja nowofalowych chmieli. Całości doznania dopełnia aksamitne i pełne ciało oraz przyjemna intensywna goryczka. Idealne orzeźwienie na intensywne dni.

Szkło: Pokal

Zalecana temperatura: 10-12°C

Polecane do: kuchnia azjatycka i meksykańska

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2021/06/BROWAR_OPOLSKI_Hazy_IPA_192x90mm_RGB_Wiz_BL_011.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2021/06/BROWAR_OPOLSKI_Oatmeal_Stout_192x90mm_RGB_Wiz_BL_012.png

Oatmeal Stout

Ekstrakt: 16° Blg

Alkohol: 6,5% obj.

Tęgie, ciemne piwo, które swój aksamitny pełny smak zawdzięcza dużemu udziałowi płatków owsianych i słodu owsianego w zasypie. Czekoladowe i palone aromaty to zasługa kompozycji kilku rodzajów ciemnych słodów dobranych tak aby intensywność doznań trwała od pierwszego do ostatniego łyka.

Szkło: Pokal

Polecane do: tort czekoladowy, sery

Zalecana temperatura: 10-12°C

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Porter

Ekstrakt: 25° Blg

Alkohol: 11% obj.

Perła w koronie tradycyjnego piwowarstwa. Treściwe i wyraziste piwo, które oczaruje Cię bogactwem smaku i aromatu. Odnajdziesz w nim aromaty suszonej śliwki i wiśni, głęboki smak czekolady i przyjemnie długi, cierpki, kawowy finisz. W sam raz na niespieszne wieczorne degustację, których gwiazdą będzie nasz porter!

Szkło: Pokal

Zalecana temperatura: 12-14°C

Polecane do: brak

Goryczka: 4/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2021/06/BROWAR_OPOLSKI_Porter_Baltycki_175x90mm_RGB_Wiz_BL_012.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-American-Hefeweizen.png

American Hefeweizen

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 12° Blg

Alkohol: 4,5% obj.

Podczas tworzenia tego klasycznego bawarskiego piwa pszenicznego wzbogaciliśmy je kompozycją aromatycznych chmieli amerykańskich, dzięki którym zyskało aromaty cytrusowo-żywiczne z delikatnym akcentem kwiatów i owoców tropikalnych. Bazą pozostaje oczywiście pszenno-zbożowy smak z korzenno-bananowym aromatem. Niech rześkość tego piwa towarzyszy Ci każdego dnia. 

Składniki: woda, słody jęczmienne (UE), słód pszeniczny (EU), amerykańskie chmiele Athanum i Mosaic, polski chmiel Iunga, drożdże.

Piwo: jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Mętność i osad są naturalną cechą produktu.

Szkło: Weizen

Polecane do: pizza i owoce morza

Zalecana temperatura: 6-10°C

Goryczka: 1/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Mojito Sour Ale

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 14° Blg

Alkohol: 4,6% obj.

Tym razem zaskoczymy Cię czymś, co jest piwem, ale smakuje jak jeden z najbardziej popularnych drinków- MOJITO! Nasze piwo pozbawione jest goryczki i zostało wzbogacone sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i miętą pieprzową. Wszystko to jest dokładnie wymieszane (ale nie wstrząśnięte). Piwo wystarczy dobrze schłodzić, by cieszyć się smakiem kubańskiej zabawy wszędzie tam, gdzie tego zapragniesz.

Składniki: woda, słody jęczmienne (UE), płatki owsiane, laktoza, sok z limonek, cukier trzcinowy, mięta pieprzowa, polski chmiel Iunga, drożdże.

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-Mojito-Sour-Ale.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Hubertus-Saison-Browar-Opolski.png

Hubertus Saison

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 13° Blg

Alkohol: 5,2% obj.

Zapraszamy Ciebie na coś nieoczywistego.
Uwarzyliśmy klasyczne jasne piwo w stylu saison, które dzięki inspiracji w postaci węgierskiego likieru St.Hubertus zostało doprawione skórkami pomarańczy, kwiatami czarnego bzu oraz rozmarynem. Mimo, że nie jest to jakaś chmielowa IPA to aromat i smak kojarzy się nam ze słońcem i zieloną polaną pod lasem, gdzie stoi nasz browar. Darzbór!

Składniki: woda, słód jęczmienny (UE), słód pszeniczny (UE), polskie chmiele: Lubelski i Iunga, kwiaty czarnego bzu, skórka gorzkiej pomarańczy, skórka słodkiej pomarańczy, rozmaryn, drożdże.

Piwo: jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Mętność i osad są naturalną cechą produktu.

Szkło: Kielich

Polecane do: Pieczonej dziczyzny oraz twardych serów

Zalecana temperatura: 8-12°C

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Hoppy Dark Lager

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 13° Blg

Alkohol: 5% obj.

Z klasycznym ciemnym lagerem prawie każdy już się spotkał, dlatego postanowiliśmy trochę zmienić jego stonowany charakter by był bliżej nowofalowym standardom. Jako bazę uwarzyliśmy monachijskie ciemne, które doprawiliśmy konkretnymi porcjami chmielu Centennial oraz Cascade. Właśnie cytrusowy charakter owych chmieli jest nierozerwalnie kojarzony ze szlakiem piw kraftowych. Dlatego warto sprawdzić jak wypadło spotkanie jednej klasyki z drugą.

Składniki: woda, słody jęczmienne (UE), słód pszeniczny (EU),amerykańskie chmiele Centennial i Cascade, polski chmiel Iunga, drożdże.

Piwo: jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Mętność i osad są naturalną cechą produktu.

Szkło: Shaker

Polecane do: Pieczone mięso oraz grillowanie kiełbaski, gorzka czekolada

Zalecana temperatura: 8-12°C

Goryczka: 3/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-Hoppy-Dark-Lager.png
https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-Dubbel-Belgijski.png

Dubbel Belgijski

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 16° Blg

Alkohol: 7% obj.

Mocne piwo pochodzące z Belgii o zaskakująco bogatym smaku i aromacie. Posiada solidną podbudowę słodową o charakterze ciasteczkowo-chlebowym oraz karmelowo-owocowym, który w aromacie wzbogacony jest o nuty korzenne i przyprawowe. Całość uzupełnia wytrawny finisz. To piwo może Cię zaskoczyć i zachęcić do odkrywania tajników belgijskich trapistów.

Szkło: Goblet

Polecane do: Pieczenie, steki i sery

Zalecana temperatura: 8-14°C

Goryczka: 2/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

Koźlak z Suską Sechlońską

Pojemność: 500ml

Ekstrakt: 16° Blg

Alkohol: 6,5% obj.

Klasycznego koźlaka przepełnia słodowość o profilu chlebowym od smaku, aż po aromat. W tym aspekcie nie ma sobie równych. Pomimo tego postanowiliśmy, by stał się podstawą do czegoś szczególnego. Wykorzystaliśmy do tego celu porządną porcję najwyższej jakości Suski Sechlońskiej. Dzięki temu nasz koźlak wzbogacił się o posmaki śliwkowe wraz z aromatem wędzonym. Takie zestawienie zaskoczy nie tylko koneserów.

Składniki: woda, słody jęczmienne (UE), Suska Sechlońska (2%), polski chmiel Iunga, drożdże.

Szkło: Kufel

Polecane do: Wędzone mięso i sery.

Zalecana temperatura: 8-12°C

Goryczka: 2/5

Uwarzono w Polsce przez: Browar Opolski S.C. Wojciech i Justyna Plucik, ul. Drzymały 2, 47-180 Krośnica.

https://browaropolski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Browar-Opolski-Kozlak-.png